Over KiKa

Wist je dat…
Ieder jaar 500 tot 550 kinderen kanker krijgen?
Er jaarlijks 800 kinderen onder actieve behandeling zijn?
Het overlevingspercentage op dit moment 75% is?
Kanker de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte bij kinderen is?
Er meer dan 20 verschillende vormen kinderkanker zijn?
Leukemie de meest voorkomende vorm van kinderkanker is?

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) heeft als doel: het werven van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting.
Meer specifiek streeft KiKa naar:

 • Verhoging van de genezingskans.
 • Verbetering van de kwaliteit van de behandeling (minder agressief waar mogelijk).
 • Vermindering van bijwerkingen na de behandeling (effecten op latere leeftijd).
 • Versneld resultaat in de strijd tegen kinderkanker is nodig

  Bijna 25% van alle kinderen met kanker overlijdt aan deze ziekte. Ruim 75% geneest, maar door een agressieve behandeling kunnen zowel tijdens als na de therapie vervelende bijwerkingen ontstaan. De huidige chemo’s zijn dusdanig agressief dat kinderen die vandaag genezen zijn verklaard op latere leeftijd alsnog bepaalde orgaanbeschadigingen kunnen krijgen.

  Nieuwe wetenschappelijke aanwijzingen
  Dankzij de informatie uit genenonderzoek weten we bijna zeker dat er nieuwe behandelingsmogelijkheden ontwikkeld kunnen worden om kinderkanker vaker te kunnen genezen en ‘vriendelijker’ te kunnen behandelen. Elk kind dat kanker heeft of krijgt, kan door het onderzoek tijdens én na de behandeling veel meer kwaliteit van leven hebben. Wat is er nodig om dat te laten gebeuren?

  Extra geld zet de vaart erin
  Meer dan 95% van de bestaande fondsen richten zich op alle vormen van kanker bij volwassenen. Kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassenen. Dit is tegelijkertijd een probleem want hierdoor richten deze fondsen zich niet speciaal op kinderkanker. Vernieuwend onderzoek voor kinderkanker vereist een aanpak die gericht is op specifieke genetische eigenschappen voor kinderkanker.

  KiKaKiKa heeft ervoor gekozen alle zeven academische kindercentra in Nederland te begunstigen. Deze centra hebben hun onderzoeksactiviteiten op elkaar afgestemd. Gezamenlijk dekken zij zo een ongekend breed spectrum van de kinderoncologie af. In 2017 gaan alle zeven centra samenwerken in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek in Nederland zal dan in het Prinses Máxima Centrum plaatsvinden.

  KiKa is groot voorstander van dit centrum en wordt een belangrijke financier van de onderzoeken die hier plaats gaan vinden. Lees meer over KiKa op www.kika.nl.